Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Πως κατασκεύαζονταν τα αρχαία νομίσματα

Πως κατασκεύαζονταν τα νομίσματα στην αρχαιότητα
Στην Αρχαιότητα τα νομίσματα κατασκευάζονταν δια κτυπήματος, και ονομάζονταν «παιστά» (από το ρήμα παίω που σημαίνει κτυπώ). Στα πρώτα νομίσματα της Γόρτυνας στην Κρήτη, στην οπίσθια όψη των νομισμάτων αναγράφεται ΓΟΡΤΥΝΙΟΝ ΤΟ ΠΑΙΜΑ (δηλαδή το νόμισμα κόπηκε από την πόλη της Γόρτυνας) νομισματοκοπείο


Πώς κατασκευάζονταν τα νομίσματα ;
Αρχικά ο χαράκτης χάραζε τις δύο μήτρες. Η μήτρα του εμπροσθοτύπου τοποθετούνταν πάνω στον άκμονα, ενώ η μήτρα του οπισθοτύπου ενσωματωνόταν στο στιγέα, το χαρακτήρα. Ένας τεχνίτης με τη βοήθεια μίας λαβίδας τοποθετούσε το ζεσταμένο πέταλο ανάμεσα στις δύο μήτρες την σταθερή, τον άκμονα, και την κινητή, το χαρακτήρα, ενώ ένας δεύτερος με μία σφύρα κτυπούσε πάνω στο χαρακτήρα και στο πέταλο έπαιρνε τις παραστάσεις των μητρών. Μετά από κάθε κτύπημα οι μήτρες έπρεπε αμέσως να κρυώσουν. Πιθανότατα ο τεχνίτης να βύθιζε το χαρακτήρα στο νερό και παράλληλα με ένα κύπελλο να έχυνε κρύο νερό στον άκμονα.

Πέταλα
Τα πέταλα ήταν δισκόμορφα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία με τη σφράγιση μετατρέπονταν σε νομίσματα. Τα πέταλα έπρεπε να έχουν την ίδια διάμετρο και το ίδιο βάρος, καθοριστικό για την αξία του νομίσματος. Η κατασκευή τους γινόταν είτε με την κοπή από ράβδους μετάλλου είτε με τη χύτευση σε μήτρες : σε ένα ημισφαιρικό δοχείο με κοιλότητες καθορισμένου βάθους και συγκεκριμένης διαμέτρου χυνόταν το υγρό μέταλλο.

Πηγή http://www.alphanumismatics.gr/coins_construction.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: