Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Σπάνιες Θεσσαλικές κοπές νομισμάτων

Μία σπάνια χάλκινη κοπή που έχει βρεθεί ειναι αυτή του κοινού των θεσσαλών μετά το 96π.Χ.. Το συνηθισμένο μοτίβο ειναι στην μια πλευρά η Αθηνά και στην άλλη το καλπάζον άλογο. Το συγκεκριμένο, όμως, νόμισμα φέρει στη μια πλευρά το κεφάλι της Αθηνάς όπως οι συνηθισμένες κοπές αλλά στην άλλη έχει την Αθηνά την Πρόμαχω κραδαίνοντας το δόρι της. Το συγκεκριμένο μοτίβο ήταν πολύ συνηθισμένο, δηλαδή της Αθηνάς της Προμάχου, στα νομίσματα του κοινού των Θεσσαλών το 196-146 π.χ. Παρακάτω βλέπουμε το ασυνήθιστο αυτό νόμισμα.
Η ασυνήθιστη κοπή


η συνηθισμένη κοπή AAH* Thessalian League AE17. After 96 BC. Thessalian League AE17. After 96 BC. Obv: Helmeted head of Athena right / Rev: horse trotting right. /5.11 g.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ,

Συγχαρητήρια για το μεράκι και την αγάπη σας για ένα τόσο σπουδαίο πεδίο του λαμπρού παρελθόντος μας .
Έπεσα τυχαία στη σελίδα σας και εντυπωσιάστηκα από την εξειδίκευση.
Μάλιστα έγινα και μέλος της.

Βλέποντας την φωτογραφία με το χάλκινο νόμισμα το οποίο στον εμπροσθότυπο φέρει κεφαλή της θεάς Αθηνάς δεξιά και στον οπισθοτυπο την ιδία όρθια σε στάση Προμάχου δεξιά , και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες (τις οποίες και σας μεταφέρω) έχω να σας πληροφορήσω ότι το νόμισμα αυτό με βεβαιότητα δεν ανήκει στη Θεσσαλία .Ο συλλογισμός σας είναι σωστός , ίσως να έχει βρεθεί στη Θεσσαλία αλλά δεν υπάρχουν ίχνη γραμμάτων της επιγραφής “ΘΕΣΣΑΛΩΝ” όπως απαντάται σε όλα τα νομίσματα της εποχής που περιγράφετε.
Από την φθορά του, φαίνεται να ανήκει σε κάποιο απομακρυσμένο από τη Θεσσαλία , νομισματοκοπείο.
Στην αρχαιότητα ήταν πολύ συνηθισμένο για νομίσματα, ακόμη και από μακρινές περιοχές, τα οποία έμοιαζαν κατά κάποιο τρόπο με τοπικές κοπές (βλέπε ομοιότητα εμπροσθότυπου) να φτάνουν και να κυκλοφορούν μαζί με τις τοπικές αυτές κοπές.

Συνεχίστε την δημιουργική προσπάθεια σας να μας φέρετε κοντά στα νομίσματα των προγόνων μας.
NLG

pinokio είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όντως μετά απο πολύμηνη έτρευνα που έκανα, με τις ελάχιστες γνώσεις που κατέχω, και αυτές μη επιστημονικές, ανακάλυψα με το μεράκι του ερασιτέχνη και λάτρη του παρελθόντος ότι το συγκεκριμένο νόμισμα ανήκει στη ννομισματοκοπεία της Περγάμου.