Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Νόμισμα της αρχαίας θεσσαλικής πόλης Ηρακλείας Τραχινίας

THESSALY, Herakleia Trachineia. 4th century BC. Æ 13mm (2.10 g, 6h). Head of lion left / Club; PH on right, A on left; all within wreath. Rogers 250-1 var. (ethnic); Moustaka -; SNG Copenhagen 69 var. (same). Good VF, black patina.

H Ηράκλεια Τραχινία ήταν αποικία των Λακεδαιμονίων που δημιουργήθηκε όταν αυτοί αποδέχθηκαν τη σχετική έκκληση βοήθειας των Τραχινίων και Δωριέων. Η νέα αποικία χτίστηκε σε απόσταση 40 σταδίων (4.700μ.) από τις Θερμοπύλες και είχε ως στρατηγικό σκοπό να τους επιτρέψει να τη χρησιμοποιήσουν ως ναυτική βάση για επιδρομές στην Εύβοια και ως στρατιωτική βάση για τον έλεγχο του περάσματος των Θερμοπυλών και την επέκταση τους προς τη Χαλκιδική.1 Η πόλη είχε πολυτάραχο ιστορικό βίο. Το γεγονός όμως που σηματοδότησε την ιστορική της πορεία συντελέσθηκε το έτος 371 π. Χ., όταν ο Ιάσων ο Φεραίος κατέλαβε την πόλη και μοίρασε τη χώρα της στους Μαλιείς και τους Οιταίους.
Η πόλη άρχισε να εκδίδει νομίσματα πιθανώς στο τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνος. Έκοψε κυρίως οβολούς και ημιωβόλια στον αιγινητικό σταθμητικό κανόνα, καθώς και χάλκινα νομίσματα.2 Οι κύριοι τύποι τους λεοντοκεφαλή και ρόπαλο και αργότερα τόξο σε γωρυτό , σχετίζονται με τον Ηρακλή και παραπέμπουν αφ΄ενός στο όνομα της πόλεως , αφ΄ετέρου στην σημαντική λατρεία του Ηρακλέους στην περιοχή. Στις οπίσθιες όψεις των οβολών εμφανίζονται και ένα και δυο φύλλα κισσού, τα οποία πιθανώς σχετίζονται με μια ιδιαίτερη λατρεία του Διονύσου. Είναι πιθανόν, με δεδομένη την έντονη λατρευτική παρουσία του Διονύσου στην ευρύτερη περιοχή, να υπήρχε κάποια λατρεία στην Οίτη , συνδυαστική των δύο θεοτήτων.3


1. Θουκ. 3, 92.
2. βλ. BMC , Thessaly to Aetolia, Heraclea Trachinia, αριθμ. 1-10.
3. βλ. Η νομισματοκοποία των Οιταίων, Χ. Βαλασιαδης, στο οβολός 7, Το νόμισμα στο Θεσσαλικό Χώρο, Πρακτικά Συνεδρίου της Γ Επιστημονικής Συνάντησης, Αθήνα 2004, Εκδοση Φίλων του Νομισματικού Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: