Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Ο Νίτσε και ο Υπεράνθρωπος

Η φιλοσοφία του 19ου αιώνα σημαδεύτηκε από την ασυμβίβαστα διαλυτική σκέψη του Φρειδερίκου Νίτσε (Fr. Nitzche 1844-1900), η οποία οδήγησε στην άνευ όρων και ορίων αρνητικότητα, μέσα στην οποία κινήθηκε τελικά η φιλοσοφία του 20ου αιώνα.
Ο Νίτσε υπήρξε ο αρχετυπικός στοχαστής του τέλους. Προφητικός, διέβλεψε το τέλος της κοινωνικοπολιτικής και θρησκευτικής κατάστασης και την άνοδο μιας νέας χαοτικής εποχής. Το γεγονός ότι η σημερινή Ευρώπη διάγει μέσα σε κενό νοήματος, από την εξάντληση των ποικίλων κοσμοθεωρητικών συστημάτων αλλά και την απαξίωση της ίδιας της επιστήμης, εξηγεί την επικαιρότητα των νιτσεϊκών οραμάτων.




΄΄Θα ήταν σφάλμα να προσπαθήσουμε να εξιδανικεύσουμε το χριστιανισμό ο οποίος πολέμησε ανελέητα ακριβώς, τον ανώτερο ανθρώπινο τύπο, ο οποίος εξάλλου, καταδίκασε όλα τα βασικά ένστικτα αυτού του ανθρώπου, και δοκίμασε να διυλίσει μέσα απ΄ αυτά, μόνο ότι ήταν κακό κι εχθρικό. Έτσι τον ανώτερο και ισχυρό άνθρωπο τον έκανε κακό.
Κατόπιν, αγκάλιασε όλους τους εξασθενημένους, ταπεινούς, εκφυλισμένους, κι έκανες ιδανικό του την άρνηση των ζωικών ενστίκτων, την άρνηση της δύναμης και της λογικής των ισχυρών, φτάνοντας στο σημείο να διακηρύξει πως τα ανώτερα πνεύματα είναι αμαρτωλά, παραπλανούν και βάζουν σε πειρασμό τους άλλους.΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: