Πέμπτη 28 Μαΐου 2009
Τετάρτη 13 Μαΐου 2009
Τα νομίσματα της Λάρισσας 1
Ένα απο τα χαρακτηριστικά νομίσματα της Λάρισσας εικονίζει στη μια πλευρά το θρησκευτικό αγώνισμα των ταυροκαθαψίων προς τιμή του Ποσειδώνα και στην άλλη όψη του άλογο.THESSALY. Larissa. AR Drachm (5.88 gms), ca. 440-400 B.C. SNG Cop-110.
Youth wrestling bull left./Horse running right. Reverse slightly off center, nicely toned, nearly EXTREMELY FINE
Όμως στη δεύτερη εικόνα μπορούμε να δούμε το ίδιο νόμισμα με την υπογραφή του καλλιτέχνη που το δημιούργησε στο κέντρο του αλόγου υπάρχει το μονόγραμμα Κ
Σάββατο 2 Μαΐου 2009
Τα νομίσματα της Λάρισσας 2
Η Λάρισα ήταν η πρωτεύουσα της Πελασγιώτιδας, μιας από τις τέσσερις θεσσαλικές τετραρχίες. Από το τέλος του 7ου αι. π.Χ. επικράτησε απόλυτα σε μεγάλη έκταση της εύφορης θεσσαλικής πεδιάδας και διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην πολυτάραχη ιστορία της Θεσσαλίας. Τον 6ο και τον 5ο αι. π.Χ. η Λάρισα γνώρισε μεγάλη ακμή.
Επικεφαλής ήταν ο ταγός - έτσι ονόμαζαν τον άρχοντα – ο οποίος διοικούσε το ομόσπονδο κράτος των θεσσαλικών πόλεων, το Κοινό των Θεσσαλών. Πρώτοι ταγοί, όπως αναφέρεται στη μυθολογική παράδοση, ήταν οι Λαρισαίοι Ευρύλοχος, Εχεκρατίδας και Αλεύας ο Πυρρός (ξανθός), γιος του Θεσσαλού και εγγονός του Ηρακλή. Η οικογένεια των Αλευάδων διοίκησε τουλάχιστον ως το τέλος του 4ου αι. π.Χ. και η Πελασγιώτιδα γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση. Παρά όλα αυτά η Λάρισα άργησε να κόψει νομίσματα.
Στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. έκοψε μια σειρά από δραχμές με μικρότερες υποδιαιρέσεις, που απεικονίζουν τον Ιάσονα με το χαμένο σανδάλι και το περίφημο ιππικό, και ακολουθούν τον περσικό σταθμητικό κανόνα. Μετά το 479 π.Χ., όταν οι Πέρσες εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα, τα νομισματοκοπεία του Κοινού των Θεσσαλών, Λάρισας, Κραννώνος, Περραιβών, Φαρκαδώνας, Φερών και Σκοτούσας έκοψαν νομίσματα υιοθετώντας τον αιγινητικό κανόνα, αρκετά διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο και κυρίως στην κοντινή Βοιωτία. Οι πρώτες κοπές της Λάρισας είναι εντυπωσιακές, με τα ταυροκαθάψια στη μια όψη και στην άλλη άλογο. Το άλογο απεικονίζεται σταθερά στα νομίσματα του 4ου αι. π.Χ. με το πανέμορφο κεφάλι της νύμφης Λάρισας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)